Doğru ve düzenli
beslenip kanser gibi pek çok hastalıktan korunabilirsiniz. İşte
hastalığa yakalanma riskini azaltmanın yolları:
Sağlıklı
beslenme ve bedensel aktivitelerle kanser riskini azaltmak mümkün.
Antioksidan içeren yeşil ve açık siyah çay kansere karşı koruyucu
oluyor; posalı gıdalar zararlı maddeleri vücuttan atıyor....
Diyet,
algılandığı gibi sadece kilo almak ya da kilo vermek değildir. İnsanın
kendi vücuduna, sağlık durumuna göre bir ekip tarafından
değerlendirilerek ortaya çıkarılan sağlıklı beslenme şeklidir. Yanlış
beslenmek, dış görünümünüz gibi tüm iç organlarınızı da etkiler. Sadece
beslenme önerileri yazmak bir şeyleri eksik bırakmak gibi geliyor bize.
Bu sebeple kapsamlı bir çalışma yaparak beş gün boyunca sizlere
"Hastalıklarda Beslenme Önerileri" başlığı altında; tanı ve tedavi
yöntemlerini uzman hekimlerden, beslenme önerilerini Diyetformula
diyetisyenlerinden ve yaşam şekli değişikliği aşaması ile hastalıkların
psikolojik boyutunu da psikoterapist ve yaşam koçumuzla aktaracağız. Bu;
son bilgiler ve doktor, diyetisyen, psikolog, yemek tarifleri ile
kapsamlı bir çalışma. Bugüne kadar yapılmamış tarzda, Takvim Gazetesi ve
Diyetformula farkı ile hazırlandı. Deniz Berdan/ Diyetformula kurucusu
ve Genel Koordinatörü
KANSER oluşumunun pek çok farklı nedeni
bulunur. Son yıllarda yapılan araştırmalar; beslenmenin, ortalama yüzde 3
0-35, çoğu kanserlerde de yüzde 10 ile yüzde 70 arasında etkili
olduğunu göstermektedir. Bu nedenle kanser oluşumunda etkili genetik
faktörleri değiştiremesek bile, beslenmenin önemini bilerek ve diğer tüm
çevresel faktörleri sağlığımızı geliştirecek şekilde organize edersek,
kanser riskini azaltmış oluruz.
CİDDİ ÖNERİLER
Hacettepe
Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nün, Amerikan Diyetisyenler
Derneği'nin ve Amerikan Kanser Derneği'nin yaptığı araştırmalara göre:
* Hayatınızın her döneminde ideal kilonuzu koruyun.
* Dengeli beslenme ve düzenli egzersizi yaşam şekli haline getirin.
* Aşırı kilo alma veya vermeden daima kaçının.
*
Eğer kilo/boyun karesi şeklinde hesaplanan Beden Kitle İndeksiniz 25'in
(hafif kilolu) veya 30'un (obezite) üzerindeyse mutlaka kilo verin.
Hafif kilolu veya obez olmanın neden olabileceği kanser türleri:
* Göğüs
* Bağırsak
* Endometrium (Uterus)
* Özofagus
* Böbrek
* Serviks
* Hodgkin Lenfoma
* Yumurtalık
* Multiple Miyalom
* Pankreas
* Tiroid
* Agresif şekilde prostat kanseri
SAĞLIKLI DİYET YAPIN
Diyetisyen Yasemin Batmaca'nın kanser hastalığına ve diğer ölümcül hastalıklara karşı beslenme önerileri ise şöyle:
* Günde en az beş porsiyon mevsiminde üretilmiş sebze-meyve tüketin.
* İşlenmiş, tütsülenmiş gıdaları, kızartmaları, salamura, turşu gibi yiyecekleri ve ağır yağlı kırmızı etleri tüketmeyin.
* Yiyecek porsiyonlarınızı küçültün. Yiyeceklerinizi azaltın.
* Yüksek kalorili yiyeceklerden az miktarda tüketin.
*
Kızarmış patates, hamburger, dondurmalar, tatlılar, şekerli meşrubatlar
yerine, sebze-meyveler, düşük enerjili yiyecek ve içecekler tüketin.
* Dışarıda yemek yediğinizde, kızarmamış, düşük kalori, yağ ve şeker içeren yiyecekleri tercih edin.
*
Yağsız veya yarım yağlı süt ve ürünlerini tüketin. Light kefiri de hem
hücre yenilenmesinde, hem kanser riskinin azaltılmasında, hem de
kolesterol değerlerinizin dengelenmesinde gün aşırı bir çay bardağı (150
ml.) kullanmanızı öneririm.
* Sebze ve meyveleri ana ve ara öğünlerde tüketin.
*
Her gün farklı çeşitlerde ve reklerde sebze-meyveler tüketin. Her
renkten sebze ve meyvede farklı önemli antioksidanlar olduğunu
unutmayın. Meyve sebzelerden özellikle A vitamini, laykopen,
betakaroten, C vitamini, E vitamini, selenyum, flavonoidler, allium
bileşikleri, fenolik bileşikler alırız. Bunların tümü antioksidan
öğelerdir.
* Sarmısak, soğan, nane, maydonoz gibi sebzeleri yemek hazırlarken eklemeyi ihmal etmeyin.
ESMER PİRİNÇ KULLANIN
* Yeşil çay veya açık siyah antioksidan öğeler içerdiği için kansere karşı koruyucudur.
* İşlenmemiş tahıllar ve şekeri tercih edin.
*
Esmer pirinç, kepekli makarna, tam tahıllı ekmekler ve tam tahıllı
gevrekleri tercih edin. Sebze-meyveler, tam tahıllı besinler ve
kurubaklagillerin tüketimini artırarak yeterli posa alımını sağlamak
kanser riskini azaltır. Çünkü posa vücutta çözünerek veya
çözünmeden atılırken ve zararlı maddelerin de beraberinde vücuttan
atılmasını sağlar.
* Rafine karbonhidratların (beyaz un, beyaz şeker) yer aldığı, pastaları, gevrekleri ve diğer şekerli besinleri tercih etmeyin.
*
Balık, tavuk, hindi veya kurubaklagilleri (kurubaklagil, nohut, yeşil
mercimek veya barbunyayı), biftek veya kuzu eti gibi etleri tüketmeye
özen gösterin.
* Kırmızı eti haftada iki öğün, mutlaka yağsız kısmından küçük porsiyonlarda (90 gram) tüketin.
*
Etleri, kanserojen maddeler oluşturabilecek olan kızartma veya kavurma
yapmak yerine, fırında, ızgarada veya haşlayarak pişirin.
* Mevsiminde üretilmeyen sebze-meyveleri tüketmekten mutlaka kaçının.
*
Besinlerin (kuruyemişler, baharatlar vb.) saklama koşullarına dikkat
edin, kanser oluşumuna neden olabilecek küf (aflatoksin) oluşumuna izin
vermeyin.
* Fiziksel olarak aktif bir yaşam benimseyin.
EGZERSİZ ÖNEMLİ
Düzenli
egzersiz yapıldığında; kolon, meme, endometriun ve prostat kanseri
riski azalır. Düzenli egzersiz yaşam şekli haline getirilebilirse,
kanser dışında, kalp hastalıları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve
kemik erimesi riski azalır.
* Hiçbir şekilde sigara ve benzerlerini kullanmayın.
* Eğer alkol kullanıyorsanız, limitli tüketin. Kadınlar günde bir, erkekler günde iki kadehten fazla alkol tüketmemelidir.
*
Alkol ve sigara kullanımı; ağız, boğaz, larinks, özofagus, karaciğer,
göğüs, kolon ve rektum kanseri riskinde artışa sebep olabilir.
* Cildinizi yaz ve kış aylarında güneşten koruyun.
PİŞİRME TEKNİKLERİ
Çoğu
zaman yeteri miktarlarda tüketilmelerine rağmen, pişirme hataları
yüzünden sebze-meyveler besin değerini yitirir. Diyetisyen M. İpek
Konuralp, doğru pişirme tekniklerini şöyle sıralıyor:
* Mümkün olduğunca çiğ ve kabuklarını soymadan tüketin.
* Büyük parçalar halinde kesmeye özen gösterin.
* Yeteri kadar su ile pişirilmeli, pişme suları kesinlikle dökülmemelidir.
* Yeşil yapraklı sebzeleri, az su ekleyerek pişirin.
* Pişirirken tencerenin kapağını açmayın..
* Soda eklemeyin.
* Çimlenmiş patates kullanmayın.