Nütrisyon Destek Birimi
Sağlık hizmetlerinin etkinliğinin artırılması ile bireysel beslenme uygulamalarının düzeltilmesi, önlenebilir hastalıkları, sakatlıkları ve erken ölümleri azalttığı, vücut fonksiyonlarının optimal olarak sürdürülmesi için yeterli ve dengeli nütrisyon desteği gerektiği, ile ilgili bilimsel sonuçlar son yıllarda giderek artan sıklıkta sunulmaya ve kabul görmeye başlamıştır. Bu amaçla yatan hastalarımıza nütrisyon destek hizmeti vermek için Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 17. 06. 2010 tarih ve 24718 sayılı Total ParenteralNütrisyon İçin Güvenli Uygulamalar Rehberi konulu genelgesi doğrultusunda Ekim 2010 tarihinde Nütrisyon Destek Birimini kurduk.
Nütrisyon Destek Biriminin kuruluş amacı hastanemize yatan tüm hastaları nütrisyon yönünden değerlendirmek, malnütrisyon tanısı alan veya doğal yollarla ihtiyacı olan besinleri alamayan hastaların beslenme destek tedavilerini düzenlemek, enteral ve parenteral beslenme ürünlerinin amacına uygun kullanılmasını sağlamak ve bu konudaki uygulama hatalarının giderimesi için gerekli eğitimleri vermektir.
Hastanemizde günübirlik yatışlar dışında yatan her hastaya Nutriyon Risk Taraması (NRS 2002 formu) uygulanmaktadır. Bu formda hastaların malnutrisyon durumları kilinik hemşireleri tarafından değerlendirilmektedir. Skoru 3 ve üzeri tespit edilmiş hastalar nutrisyon ekibi tarafından takibe alınır. Birimimiz ayrıca hekimin konsültasyon isteğiyle hastayı değerlendirip bir tedavi planı oluşturmaktadır. Hasta taburcu olana kadar veya nutrisyon destek endikasyonu ortadan kalkana kadar birimimizce takip edilmektedir. Ayaktan hizmet veren Hemodiyaliz Ünitesi ve Tıbbi Onkoloji Ünitesine başvuran hastalara da NRS 2002 formu doldurulmaktadır.Birimimiz ayrıca akılcı ilaç yönetmeliği gereğince enteral ve parenteral ürünlerin planlanmasında ve alımında görev yapmaktadır. Kliniklerdeki tüm sağlık personeline belirli periyotlarda enteral ve parenteral beslenme, uygulamaları konusunda eğitim vermektedir. Ayrıca nütrisyonla ilgili ulusal ve uluslararası toplantılarda hastanemizi temsil etmekte ve bilimsel çalışmalarımızı sunmaktayız. Hastanemizde faaliyet gösteren nütrisyon destek birimi ekibini oluşturan nütrisyon destek komisyonunda hastane idarecileri, branş uzman hekimleri, eczacı, diyetisyenler, hemşireler görev yapmaktadır.
NÜTRİSYON DESTEK KOMİSYONU: Belirli aralıklarla toplanarak yapılan çalışmaları değerlendirmekte, gerektikce yeni çalışma planları yapmakta ve çalışmalara görev alanlarına göre destek sağlamaktadır. Hastanın hekimi veya konsulte eden diyetisyen tarafından hekim konsultasyonu istenildiği takdirde Nutrisyon Destek Birimi hekimleri hastayı değerlendirir ve yerinde tedavi önerilerinde bulunur, nutrisyon konusunda ileri tedavi ve işlem gerekiyor ise planlamasını yapar.
DİYETİSYENLER: Konsültasyon hizmeti, yatan hastaların ve yakınlarının nütrisyon konusunda eğitimlerini vermekte.
NÜTRİSYON HEMŞİRELERİ: Malnütrisyon tanısı almış hastaların takibi, verilerin kayıt edimesi, nütrisyon ürün kullanımının takibi, hasta ve yakınlarının bilgilendirilmesi görevini yapmaktadırlar.
NÜTRİSYON DESTEK KOMİSYONU
Başkan: Prof. Dr. Osman EKİNCİ
İdari Birimler:
Başhekim Yrd: Uzm.Dr.Sevinç Sanisoğlu
Sağlık Bakım Hiz. Md: Emine Aynacı
Destek ve Kalite Müdürü : Sevim Deniz
Başeczacı: Cansu Nadir Kaya
Klinikler:
Nöroloji :Prof. Dr. Cemile Handan Mısırlı
Beyin Cerrahi: Prof. Dr. A. Tarkan Çalışaneller
Enfeksiyon: Prof. Dr. Nurgül Ceran
Onkoloji:: Uzm. Dr. Hatice Güngör
İç Hastalıkları: Prof. Dr. Refik Demirtunç
Endokronoloji:Prof. Dr. Adnan Gökçel
Çocuk Hastalıkları:Prof.Dr. Çağatay Nuhoğlu
Gastroenteroloji:Uzm.Dr.Mehmmet Tepe
Genel Cerrahi:Prof.Dr .Meryem Günay Gürleyik
Anes. veRea.: Prof. Dr.Osman Ekinci
Göğüs Hastalıkları: Uzm. Dr. Gamze Ayar Karakoç
Diyetisyen : Kevser Yaman
Diyetisyen : Melek Türkmen
Diyetisyen : Kübra Nur Keskinoğlu
Diyetisyen:FirdevsAltun
Diyetisyen:ZehraGelener
Diyetisyen:DeryaUysal
Diyetisyen:Gizem Ünal
Diyetisyen:ÇağlaÇaldağ
Hemşire: Ayfer Dokuyucu
Hemşire: Zahide Keleş